Top

Waarom meditatie helpt bij het loslaten van perfectionisme

MIND

Het perfecte plaatje willen zijn, we doen er allemaal aan mee. ‘We creëren een zelfbedacht verhaal van onszelf en tentoonstellen die creatie op social media’, aldus wetenschapper Yuval Noah Harari. Perfectionisme is één van de belangrijkste veroorzakers van stress. Meditatie kan ervoor zorgen dat je steeds minder naar dat perfecte plaatje streeft. Waarom? Wij gingen hierover in gesprek met Zen-leraar Rob Eckhardt van Zencentrum Drents Friese Woud!

Geitenwollensokken dingetje?

Als je denkt dat mediteren iets zweverigs is en alleen past bij een geitenwollensokken-imago of hippiecultuur dan heb je het mis. Ook de Canadese politie, topsporters en artiesten als Beyoncé zweren erbij. En dat is niet voor niets!


De Canadese politie / Bron: West End Buddhist Temple 

Hoe werkt het?

De hele dag door heb je talloze gedachtes en praat je tegen jezelf in je hoofd. Die gedachtes kunnen heel onbenullig zijn. En dat kan soms best irritant zijn, want gedachtes zijn erg bepalend voor je gedrag, je zelfbewustzijn en de keuzes die je maakt. Door regelmatig te mediteren tem je die ongecontroleerde gedachtestroom. Met een gezondere afstand kijk je naar je emoties, waardoor je je bijvoorbeeld niet zo laat meeslepen als je in een mega rij bij de kassa staat. Niet zweverig, maar lekker met de beide beentjes op de grond dus!

“Ik voel me zó zen!”

Eén van de oudste vormen van meditatie komt voort uit het zenboeddhisme, waar de afkorting ‘zen’ vandaan komt. Dit woord wordt vaak verward met ‘chill’ of ‘relaxed’, maar is zeker niet hetzelfde. Tijdens zen-meditatie focus je je aandacht op één onderdeel, zoals je ademhaling of een brandende kaars. Je merkt dat gedachtes komen en gaan. Door deze gedachtes te accepteren en er niet over te oordelen zullen ze ook weer verdwijnen. Doei irritante gedachtes!

Streven naar perfectie al eeuwenoud

Je zult misschien wel denken dat die sterke drang naar perfectie een verschijnsel is van de laatste jaren en is ontstaan door social media. Maar mensen zijn al eeuwenlang bezig met hun imperfecties. Dat blijkt wel uit het volgende citaat van zen-leraar Seng-Tsan uit 600 na Chr.: ‘Ware vrijheid is een bestaan zonder angst voor onvolmaaktheid.’ Niet imperfect willen zijn is niet perse slecht, want het voorkomt dat je gaat achteroverleunen. Het kan er ook toe leiden dat je je blijft ontwikkelen, je grenzen verlegt en buiten je comfortzone gaat. Maar streven naar perfectie gaat je niet verder helpen wanneer je dit doet uit angst om onvolmaakt te zijn. Omdat de verwachtingen van jezelf of jouw omgeving hoog zijn. Kies je voor een bepaalde studie omdat je ouders dat van je verwachten, of omdat jij hier zelf van droomt? Werk je jezelf zo uit de naad omdat die promotie je écht verder gaat brengen, of omdat je vind dat je faalt als het niet lukt?

Waarom meditatie helpt

Niet voor niets komt het bovenstaande citaat van een leraar uit het zenboeddhisme. Door regelmatig te mediteren word je steeds bewuster van je gedachtestroom. En die gedachtestroom is bepalend voor de keuzes die je maakt. Hierdoor ga je jezelf gaat afvragen of je bepaalde dingen écht voor jezelf doet, of vanwege die hoge eisen die je (of je omgeving) aan jezelf stelt. Heb je voor een bepaalde studie of baan gekozen omdat jijzelf daar zoveel plezier uit haalt, of omdat jouw omgeving dit van je verwacht? Als je eenmaal het antwoord weet wordt het knap lastig om jezelf nog langer voor de gek te blijven houden. Met als gevolg dat je keuzes gaat maken voor jezelf en je leven gaat inrichten hoe jij dat wilt. Hallo vrijheid!

 


 

Tessa Molenaar

Hoi, mijn naam is Tessa Molenaar. Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website! Vanuit mijn passie voor psychologie heb ik in 2018 platform Twentyfour Flow opgezet. Als toegepast psycholoog houd ik mij altijd bezig met de vraag hoe je relaxed een druk leven kunt leiden. Wetenschappelijk onderbouwde inzichten uit de psychologie vertaal ik naar praktische handvatten die jij zelf kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Deze adviezen deel ik op eigentijdse wijze via de artikelen op mijn website, mijn social media-kanalen en mijn training Boost Your Mind. Het is mijn missie om de wereld van de psychologie voor iedereen toegankelijk maken. In mijn ogen wordt het met de dag belangrijker dat deze wereld dichter bij de mens wordt gebracht.

ontvang gratis mijn e-book: 10 tips voor meer rust in je hoofd
This is default text for notification bar