Top

Dit is waarom jonge mensen zo vatbaar zijn voor een burn-out

MIND

“Een burn-out? Jij? Je bent nog maar 21 jaar! Hoe moet dat straks als je een drukke baan hebt en kinderen?” Onbegrip van oudere generaties wanneer een jongere niet goed in zijn vel zit. Hoe kan het dat steeds meer jonge mensen te maken krijgen met een burn-out? En, nog belangrijker, wat kun je er zelf aan doen om dit te voorkomen?

Generatie Burning Boomers

Je hoort het steeds vaker om je heen: jongeren die te kampen hebben met overspanningsklachten of zelfs een burn-out. Nog maar enkele jaren geleden kwam een burn-out vooral voor bij relatief oudere mensen, mensen met een gezin én een drukke baan. Veel meer verantwoordelijkheden dus. De maatschappij kijkt er dan ook raar van op als een student van 21 jaar vertelt thuis te zitten met een burn-out. Want juist als student sta je in de bloei van je even, heb je veel minder verantwoordelijkheden en zou je van deze periode moeten genieten. Toch?

Het gras is altijd groener

Maar niets is minder waar. Dat millennials (generatie Y, geboren tussen 1980 en 2000) gevoelig zijn voor een burn-out is inmiddels bekend. Ze staan erom bekend om alle ballen in de lucht te willen houden. Social media is inmiddels onmisbaar geworden in ons dagelijks leven, waardoor je continu je eigen leven met de levens van anderen kunt vergelijken. En daar kun je soms best onrustig van worden. Want het gras is op het andere social media kanaal altijd groener. Desondanks weten de millennials wél hoe het is leven was zonder een smartphone en social media. Daarom kunnen zij makkelijker even afstand doen van hun wereld op een schermpje.

Digital natives

De generatie die met dat laatste meer moeite heeft is generatie Z, oftewel de digital natives. Zij zijn geboren in het digitale tijdperk, dus voor hen is altijd en overal bereikbaar zijn vanzelfsprekend. Hoewel millenials veel aandacht besteden aan social media, voeren de digital natives de boventoon. Zij besteden elke dag maar liefst vier uur aan hun telefoon. Instagram (hét platform voor sociale vergelijking) is het meest populair onder de Z’ers. En laat nou uit
verscheidene onderzoeken blijken dat deze constante sociale vergelijking voor een negatief zelfbeeld zorgt.

Tsunami van burn-outs

De focus op het reduceren van stress ligt in de gezondheidszorg op dit moment vooral op de millennials. Maar als we deze focus niet meer gaan verleggen op de digital natives gaat er een tsunami van burn-outs op ons afkomen. En dat zijn er nogal wat, want op dit moment leven er 3,8 miljoen mensen in Nederland die tussen 1990 en 2000 zijn geboren. Klinkt heftig toch?

The sky is not the limit

Terwijl de millennials nog geloofden dat ‘the sky is the limit’ was, zijn de generatie Z’ers veel ambitieuzer en realistischer. Ze voelen meer druk om keihard te werken voor hun succes. De invoer van het nieuwe leenstelsel draagt daarnaast ook niet positief bij aan de burn-out golf die op ons af gaat stevenen: maar liefst 60% procent (!) van de lenende studenten zegt regelmatig stress te ervaren door hun studieschuld. Dat is best logisch als je in de naweeën van de economische crisis bent geboren.

Oké… en nu?

Jammer genoeg lijkt er op korte termijn niks te gaan veranderen aan het nieuwe leenstelsel en zullen de mobiele telefoons vandaag of morgen ook niet plotseling uit onze samenleving verdwijnen. Waar je wel invloed op kunt uitoefenen, is hoe jij je leven inricht en omgaat met stress. Wat kun je als Z’er zelf doen om een burn-out te voorkomen? Balance is the key! Een dag heeft maar 24 uur en een week slechts 7 dagen.

– Om te beginnen is het belangrijk dat je voldoende aandacht besteed aan alle dingen in het leven die voor jou belangrijk zijn. En dat zijn er voor de meeste Z’ers nogal wat: familie, vrienden, sport, hobby’s, werk… en dan lijken die 24 uur ineens best wel weinig. Waak ervoor dat je je dagen niet overvol gaat proppen zodat je zoveel mogelijk ballen in de lucht kunt houden.

– Zorg daarnaast ook voor voldoende ontspanning. Door vaker een momentje voor jezelf te pakken voel je namelijk hoe het écht met je gaat en trek je eerder aan de bel als je even niet lekker in je vel zit. Beter voorkomen dan genezen!

Een dagje offline

Oké, dit klinkt waarschijnlijk als een onmogelijke opgave, maar it’s possible! Want de wereld stopt niet met draaien als jij eventjes van de radar bent! Daarnaast zorgt een dagje offline ervoor dat je je echt even focust op dat leuke boek dat je al een poosje wilt lezen of dat je ongestoord die vette mountainbiketocht maakt door de natuur. Je maakt jezelf even los van al die prikkels en dat doet een mens goed. Voel je je toch rusteloos als je je telefoon een dagje wilt uitzetten? Tip: zeg dan tegen de mensen die het dichtst bij jou staan wat je van plan bent en waar ze je kunnen vinden als ze jou écht nodig hebben.

 


 

Tessa Molenaar

Hoi, mijn naam is Tessa Molenaar. Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website! Vanuit mijn passie voor psychologie heb ik in 2018 platform Twentyfour Flow opgezet. Als toegepast psycholoog houd ik mij altijd bezig met de vraag hoe je relaxed een druk leven kunt leiden. Wetenschappelijk onderbouwde inzichten uit de psychologie vertaal ik naar praktische handvatten die jij zelf kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Deze adviezen deel ik op eigentijdse wijze via de artikelen op mijn website, mijn social media-kanalen en mijn training Boost Your Mind. Het is mijn missie om de wereld van de psychologie voor iedereen toegankelijk maken. In mijn ogen wordt het met de dag belangrijker dat deze wereld dichter bij de mens wordt gebracht.

ontvang gratis mijn e-book: 10 tips voor meer rust in je hoofd
This is default text for notification bar