Top

Op zoek naar een baan met een goede werksfeer? Zo herken je een bedrijfscultuur tijdens het solliciteren

STUDY & WORK

‘Groeiende en dynamische organisatie zoekt een nieuwe medewerker voor een gedreven en enthousiast team.’ Komt jou deze tekst bekend voor? Niet zo gek, want vacatures staan tegenwoordig vol met soortgelijke vage omschrijvingen over de bedrijfscultuur. Veel bedrijven vinden het dan ook lastig om de sfeer op de werkvloer te omschrijven. Gemiste kans, want studenten en starters vinden dit juist belangrijker dan een vast contract of een goed salaris, blijkt uit dit onderzoek Gelukkig kun je als sollicitant, door op een aantal dingen te letten, zelf ook een bedrijfscultuur herkennen. Wij vertellen je hoe!

Nog steeds een luxepositie

Als je momenteel werkzoekende bent zit je in een luxepositie: door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er nog steeds meer banen dan werkzoekenden. En dat zal volgens het CBS voorlopig niet veranderen. Goed nieuws dus als je op dit moment op zoek bent naar een baan! Dankzij deze luxepositie kun je als student of starter kritisch zijn tijdens de zoektocht.

Cultuur boven vast contract

Volgens onderzoek van Qompas Insights vindt twee derde van de studenten en starters bij het kiezen van een baan een vast dienstverband niet zo belangrijk. ‘Leuke collega’s’ staat daarentegen ver bovenaan het wensenlijstje. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat een bepaalde collega je minder goed ligt, maar in principe is de bedrijfscultuur bepalend voor de werksfeer en normen en waarden die medewerkers uitdragen.

Jij moet niet bij een bedrijf passen, maar een bedrijf bij jou

Denk tijdens de zoektocht niet vanuit een vacaturetekst, maar vanuit jezelf. Dus niet: ‘Pas ik binnen het plaatje van dit bedrijf?’, maar: ‘Past het bedrijf bij de dingen die ik belangrijk vind?’ Ga daarom eerst bij jezelf te rade wat voor bedrijfscultuur het meest bij jouw persoonlijkheid en ambities aansluit. Vind je het lastig om je eigen persoonlijkheid te omschrijven? Tip: vul dan deze persoonlijkheidstest in van 16 personalities.

De verschillende bedrijfsculturen

Zojuist heb je je eigen ikje onder de loep genomen en weet je nu wat jij belangrijk vindt binnen een bedrijf. Tijd om door te gaan naar de verschillende bedrijfsculturen volgens R. Quinn en K. Cameron en, het belangrijkste: hoe je deze culturen kunt herkennen.

Mensgerichte bedrijfscultuur

Word jij blij van een werkplek met een informele sfeer, leuke teamuitjes en oog voor jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan pas jij het beste binnen een mensgerichte bedrijfscultuur. Dit wordt ook wel een familiecultuur genoemd doordat er veel aandacht wordt besteed aan het welzijn van de medewerkers, goede interne verhoudingen en de klantgevoeligheid. Je herkent een mensgerichte bedrijfscultuur aan de volgende punten:

– de taal is informeel (denk aan vacatureteksten en mailcontact)
– er hangt een gezellige sfeer op de werkplek en je wordt enthousiast ontvangen
– collega’s gaan hecht met elkaar om en er wordt vaak geborreld
– er is veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling

Resultaatgerichte bedrijfscultuur

Ben jij prestatiegericht en heb je een winnaarsmentaliteit? Dan is de resultaatgerichte bedrijfscultuur jou op het lijf geschreven. Productiviteit, prestatie en scoren zijn in deze cultuur belangrijke pijlers. Een resultaatgerichte bedrijfscultuur herken je als volgt:

– termen in de vacaturetekst als ‘winnaarsmentaliteit’, ‘targets’, en ‘stressbestendig’
– er worden individuele targets gehanteerd en er is sprake van interne concurrentie
– regelmatig wordt er overgewerkt
– in de praktijk is snelheid is belangrijker dan kwaliteit

Beheersgerichte bedrijfscultuur

Voel jij je prettig bij een hiërarchische organisatie met duidelijke protocollen? Dan past een beheersgerichte bedrijfscultuur het beste bij jou. Stabiliteit, uniformiteit en respect voor autoriteit staat in deze cultuur centraal. Eigenschappen van een beheersgerichte bedrijfscultuur zijn:

– veel managementfuncties (check LinkedIn)
– de taal in vacatureteksten en het mailcontact is formeel
– medewerkers dragen een uniform of een kantooroutfit
– de sollicitatieprocedure is strikt

Innovatiegerichte bedrijfscultuur

De naam zegt het al: in deze cultuur draait alles om innovatie. Mensen met een flexibele instelling, een creatieve geest en altijd de nieuwste ideeën voelen zich het beste bij een innovatiegerichte bedrijfscultuur. Vaak werken mensen in teams aan verschillende projecten. Deze cultuur herken je aan:

– een informele taal
– een creatieve werkplek met flexplekken
– continue aandacht voor het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten
– veel ruimte om op persoonlijk vlak te groeien

Minder zwart-wit dan het lijkt

Er zijn weinig bedrijven die perfect binnen één bedrijfscultuur passen. Een bedrijf met een tamelijk mensgerichte bedrijfscultuur kan bijvoorbeeld ook een aantal eigenschappen van een innovatiegerichte bedrijfscultuur hebben. En waarschijnlijk kun je jouw eigen normen en waarden ook verdelen over meerdere culturen. Een goed besefmomentje voor jou dus dat werkgevers die 100% bij jou aansluiten zeer zeldzaam zijn. Maar zolang een bedrijf in grote lijnen matcht met jouw normen en waarden is de kans groter dat je straks elke dag met plezier naar je werk gaat!

 


 

Tessa Molenaar

Hoi, mijn naam is Tessa Molenaar. Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website! Vanuit mijn passie voor psychologie heb ik in 2018 platform Twentyfour Flow opgezet. Als toegepast psycholoog houd ik mij altijd bezig met de vraag hoe je relaxed een druk leven kunt leiden. Wetenschappelijk onderbouwde inzichten uit de psychologie vertaal ik naar praktische handvatten die jij zelf kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Deze adviezen deel ik op eigentijdse wijze via de artikelen op mijn website, mijn social media-kanalen en mijn training Boost Your Mind. Het is mijn missie om de wereld van de psychologie voor iedereen toegankelijk maken. In mijn ogen wordt het met de dag belangrijker dat deze wereld dichter bij de mens wordt gebracht.

ontvang gratis mijn e-book: 10 tips voor meer rust in je hoofd
This is default text for notification bar