Top

Met deze 9 tips creëer jij binnen no-time een huis waar je BLIJ van wordt

HOME

Een fijne woning waar we ons thuis voelen willen we allemaal. Want hoe relaxed is het om na een lange werk- of studiedag neer te ploffen op te bank, een wijntje of biertje open te trekken en te denken: “Ja, dit is mijn plek. Mijn thuis.” Maar waar zit hem dat nou in? Welke factoren van je huis beïnvloeden je gevoel en gedrag? En hoe kun je binnen no time van jouw huis een thuis maken? Ik ging hierover in gesprek met interieurexpert Sanne Gerdez.

Licht in de duisternis

Om te beginnen is het belangrijk dat er voldoende (dag)licht is in je huis. Volgens neurowetenschapper Steven Lockley stimuleert licht de hersenactiviteit die bij de dag hoort, waardoor niet alleen je stemming wordt verbeterd, maar ook je alertheid en prestaties tijdens cognitieve taken. Wanneer je te weinig wordt blootgesteld aan licht maakt je lichaam melatonine aan, waardoor je je futloos en slaperig voelt. Super handig voor als je ’s avonds gaat slapen, maar overdag voelen we ons toch liever het tegenovergestelde. Creëer daarom zoveel mogelijk licht in je woning!

Als interieurexpert geeft Sanne Gerdez interieurstylingadvies, waarmee ze mensen helpt een inrichting te creëren wat écht goed bij hen past. Een huis om trots op te zijn. In haar werk ziet ze regelmatig woningen waar het erg donker is. “En dat is zonde, want licht is ontzettend sfeerbepalend. Kijk daarom eerst naar de hoeveelheid licht in je woning en maak een lichtplan”, adviseert Sanne. Met haar volgende tips kun je heel gemakkelijk meer licht creëren in je huis:

– Tip 1: Zet lampen in donkere hoeken
Maak niet alleen gebruik van plafondlicht, maar zet ook sfeer- of vloerlampen op de donkere plekken in je woning.

– Tip 2: Hang spiegels op
Spiegels weerkaatsen licht en zorgen daarnaast voor een ruimtelijk gevoel. Hang daarom een spiegel op naast een raam of in een donkere hoek.

– Tip 3: Kleine ruimte? Klein vloerkleed!
Super leuk die grote vintage vloerkleden, maar deze units zorgen er helaas voor dat de lichtinval wordt geadsorbeerd. Gladde vloeren daarentegen weerkaatsen het licht, waardoor de ruimte een stuk minder donker is. Kies daarom liever voor een niet al te groot vloerkleed.

 

Interieurexpert Sanne Gerdez

Clean up your mess

Want van een troeperig huis krijg je zooikoorts, aldus Hein Zegers, psycholoog en gespecialiseerd in positieve psychologie. Een opgeruimd huis zorgt voor rust, overzicht en werkt zélfs tegen stress, want mensen voelen zich veilig als ze een bepaalde mate van controle hebben. Helaas zit het leven vol onzekerheden waar je niet altijd invloed op hebt, maar op onze directe leefomgeving hebben we dat wel. Dat verklaart waarom opruimen en het hebben van een opgeruimd huis stressverlagend kan werken.

Ook volgens Sanne Gerdez is een opgeruimd huis de absolute key voor een fijne sfeer. Een woning waar je blij van wordt valt of staat met een opgeruimd huis, aldus Sanne. Dit zijn haar gouden opruimtips:

– Tip 4: Ruim op per categorie
Boeken bijvoorbeeld worden meestal opgeborgen in de woonkamer, maar vaak liggen er ook een paar op een nachtkastje of de keukentafel. Ruim daarom op per categorie, zodat je een beter overzicht krijgt van de spullen die je daadwerkelijk hebt. Deze manier van opruimen, bedacht door Marie Kondo, wordt ook wel de KonMari methode genoemd.

– Tip 5: Neem afscheid van de spullen waar je niet blij van wordt
Want waarom zou je deze spullen bewaren? Verkoop ze of geef ze weg. Dat geldt ook voor de spullen die je al een jaar niet in handen hebt gehad.

– Tip 6: Berg je spullen op in manden
Berg spullen zoals losse papieren of pennen op in manden en geef ze een vaste plek. Dit soort voorwerpen slingeren het meest rond in huis. Heb je een open kast? Zet hier dan ook een paar manden in zodat je spullen voor het oog goed zijn weggewerkt.

De kracht van styling

Wist je dat ook je interieur veel invloed heeft op je gemoedstoestand? Dit onderwerp heeft zelfs een aparte stroming binnen de psychologie: omgevingspsychologie. Omgevingspsychologen bestuderen de uitwisselingen tussen mensen en de fysieke omgeving. Zo zorgen planten in je huis voor een rustig en prettig gevoel. Ook de kleuren in je huis zijn bepalend voor je humeur. Bruintinten bijvoorbeeld, wat nu een trend is, staan voor aardsheid en zorgen voor een warm, levendig en geborgen gevoel.

Als je je interieur nieuw leven wilt inblazen kan het helpen om te gaan visualiseren hoe jouw ideale leefomgeving eruit ziet. Hoe zou je het graag willen zien? En wat past daar niet meer bij? Bedenk vervolgens hoe je het wel zou willen. Met de volgende tips van Sanne geef jij je huis binnen no-time een make-over:

– Tip 7: Koop een paar nieuwe items in dezelfde kleur
Door een paar nieuwe spullen in dezelfde kleurtinten aan te schaffen, zoals een kussenhoezen en een plaid, ziet je interieur er al meteen heel anders uit. Maak wel van te voren een moodboard op Pinterest, zodat je met een plan naar de winkel gaat.

– Tip 8: Schaf planten aan

Want daar worden we dus blij van! Sommige planten zijn daarnaast ook goed voor de luchtkwaliteit doordat ze een zuiverende werking hebben. Bananenplanten, olifantsoren en natuurlijk de monsteraplanten zijn op dit moment het meest gewild. Niet zo gek, want ze geven echt een finishing touch aan jouw interieur.

– Tip 9: Creëer eilandjes
Zet bijvoorbeeld drie grote planten bij elkaar op de grond. Kies daarnaast liever voor grote accessoires in plaats van veel kleine rommeltjes, want anders krijgt je interieur geen eenheid. Less is more! Ga niet inrichtingen om het inrichtingen, maar zet alleen items neer die je echt mooi vindt. Niet overal hoeft iets te staan.

Wil je meer weten over interieurexpert Sanne Gerdez? Neem eens een kijkje op haar website of volg haar op Instagram voor de leukste tips op het gebied van interieur!

 


 

Tessa Molenaar

Hoi, mijn naam is Tessa Molenaar. Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website! Vanuit mijn passie voor psychologie heb ik in 2018 platform Twentyfour Flow opgezet. Als toegepast psycholoog houd ik mij altijd bezig met de vraag hoe je relaxed een druk leven kunt leiden. Wetenschappelijk onderbouwde inzichten uit de psychologie vertaal ik naar praktische handvatten die jij zelf kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Deze adviezen deel ik op eigentijdse wijze via de artikelen op mijn website, mijn social media-kanalen en mijn training Boost Your Mind. Het is mijn missie om de wereld van de psychologie voor iedereen toegankelijk maken. In mijn ogen wordt het met de dag belangrijker dat deze wereld dichter bij de mens wordt gebracht.

ontvang gratis mijn e-book: 10 tips voor meer rust in je hoofd
This is default text for notification bar