Top

Continu streven maakt niet gelukkig: zo ga jij relaxter om met jouw levensdoelen

GOALS

Je bent jong, ambitieus en leeft van doel naar doel. De weken lijken dan ook in een oogwenk voorbij te vliegen. Met ondertussen dat ene levensdoel in je achterhoofd. “Want als ik dat heb bereikt staat alles er een stuk beter voor en zal ik een gelukkig mens zijn.” Toch? Als deze beredenering jou bekend in de oren klinkt kun je hier beter mee stoppen, want het staat je geluk juist in de weg.

Van doel naar doel sjezen

Levensdoelen, we hebben ze allemaal en altijd. Als student droom je ervan om je diploma in ontvangst te nemen. Als kersverse starter op de arbeidsmarkt kun je niet wachten om je studentenkamer te verlaten voor je eerste koopwoning. Je denkt dat je het ultieme geluk zult ervaren als je dat ene doel hebt behaald en doet er dan ook alles aan om het voor mekaar te krijgen. En wanneer je datgene hebt bereikt voel je je een tijdje euforisch en heb je het idee dat je de hele wereld aan kunt. Maar op een gegeven moment gaat de nieuwigheid er vanaf. En daar zit je dan in je koopwoning op je gloednieuwe bank. Stiekem had je er toch meer van verwacht.

Geluk is niet maakbaar

Veel mensen denken dat geluk maakbaar is, aldus De Vlaamse psychiater Dirk de Wachter. Maar ‘dingen bereiken’ is niet perse de snelste weg naar een gelukkiger leven. Wanneer je je blind staart op je levensdoelen ben je vaak ontevreden tussen deze momenten in. Want het is nooit af, nooit perfect. Er komt altijd wel weer een nieuw levensdoel om de hoek kijken. Door al dat streven vergelijkt je ego zichzelf continu met anderen. En daar word je ontevreden en gefrustreerd van. Met oogkleppen op race je naar jouw stip aan de horizon. Met als gevolg dat het echte leven aan je voorbij raast.

Blijf je openstellen voor avonturen

In de westerse maatschappij zijn we geneigd om elk moment van de dag zo productief mogelijk te zijn. Om hard te werken met dat ene levensdoel in ons achterhoofd. Maar als je hier teveel op gefocust bent sluit je jezelf af voor mooie kansen en ervaringen die voorbij kunnen komen. Blijf je daarom openstellen voor avonturen. Ga er op uit, ontmoet (nieuwe) mensen en ga af en toe buiten je comfort zone. Carpe Diem!

In het hier en nu

Geluk zit hem niet altijd in het behalen van grote levensdoelen, maar vooral tijdens de weg naar een doel toe. Door meer in het hier en nu te zijn ga je ook steeds meer de kleine dingen waarderen. Zoals een kop koffie drinken in de zon. Of ineens je lievelingsnummer op de radio voorbij horen komen. Geniet van die momenten en laat je smartphone even voor wat het is. Vind je het lastig om in het hier en nu te zijn omdat je hoofd altijd vol zit met gedachtes? Door elke ochtend, voordat je met de dag begint, tien minuten te mediteren wordt het een stuk rustiger in je hoofd.

Tevreden zijn met wat je hebt

Ook zorgt meer tevredenheid ervoor dat je relaxter omgaat met jouw levensdoelen. Accepteer dat je leven niet perfect is, want dat zal het ook nooit helemaal zijn. En dat klinkt misschien demotiverend, maar er is altijd wel iemand met een mooier huis of een leukere baan. Want het gras op het andere social media kanaal lijkt altijd groener. Als al dat vergelijken toch geen zin hebt kun je er maar beter mee stoppen. Zonde van je energie! In plaats daarvan kun je elke avond voordat je gaat slapen even stilstaan bij de dingen bij de dingen die je wél hebt en waar je dankbaar voor bent. En je zult merken dat je een andere kijk op je leven krijgt.

 


 

Tessa Molenaar

Hoi, mijn naam is Tessa Molenaar. Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website! Vanuit mijn passie voor psychologie heb ik in 2018 platform Twentyfour Flow opgezet. Als toegepast psycholoog houd ik mij altijd bezig met de vraag hoe je relaxed een druk leven kunt leiden. Wetenschappelijk onderbouwde inzichten uit de psychologie vertaal ik naar praktische handvatten die jij zelf kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Deze adviezen deel ik op eigentijdse wijze via de artikelen op mijn website, mijn social media-kanalen en mijn training Boost Your Mind. Het is mijn missie om de wereld van de psychologie voor iedereen toegankelijk maken. In mijn ogen wordt het met de dag belangrijker dat deze wereld dichter bij de mens wordt gebracht.

ontvang gratis mijn e-book: 10 tips voor meer rust in je hoofd
This is default text for notification bar